שיתוק שינה בתרבויות העולם פרק 1 – האם אפשר למות משיתוק שינה?
בתקופה האחרונה, במסגרת עבודה אקדמאית על תופעת שיתוק השינה באסיה, יצא לי להיחשף להרבה חומרים ומחקרים מרתקים על התופעה. כדי לא להלאותם אתכם בסגנון הכתיבה האקדמאי, אפרסם כאן בשבועות הקרובים סדרת בלוגים שתתייחס לשיתוק השינה כפי שהוא נחווה במקומות שונים ברחבי העולם.
אז בקרוב נפגוש שדים, רוחות, ערפדים, מכשפים ועוד שלל תופעות מעניינות שצמחו מתוך חוויית שיתוק השינה תוך כדי שימוש במחקרי שדה, פולקלור מקומי ועדויות ממקור ראשון. מבטיח שיהיה מעניין.
הנקודה שאנסה להראות במהלך הפרקים הבאים היא ששיתוק שינה אינו רק מקבל פרשנות אחרת בתרבויות שונות – אלא שהחוויה עצמה של שיתוק השינה נחווית בצורות ובעוצמות אחרות במקומות שונים בעולם. למה אני מתכוון? דוגמה לכך ניתן לראות במחקרים שבדקו כמה אחוזים מהאוכלוסייה חווים שיתוק שינה – התוצאות של המחקרים השונים נעו בין 6.7% ל-52% כאשר הסיבה למרווח העצום הוא שמסתבר שישנן תרבויות בהן חווים הרבה יותר שיתוקי שינה מאשר בתרבויות אחרות.
אחד המחקרים השווה בין קנדה ליפן וגילה שביפן עשרות אחוזים חוו שיתוקי שינה בעוד שבקנדה היה מדובר בפחות מעשרה אחוז. אחד ההסברים של החוקרים לשוני הגדול היה שבקנדה, שיתוק השינה אינה תופעה מוכרת ולכן היו כאלו שהתייחסו לכך כחלום. הסבר נוסף תלה את האשמה בהבדלים בכך שליפנים יש חיי לילה ערים במיוחד אך הסבר זה מתנגש עם מחקר נוסף שהראה שדווקא באזורי הכפר בסין יש הרבה יותר שיתוקי שינה מאשר בערים הגדולות.
אך הסיפור המצמרר ביותר קשור במחקר שנעשה על פליטים מקמבודיה שהגיעו לארצות הברית בשנות השבעים ואשר מעל מחצית מהם חוו שיתוקי שינה אותם הם פירשו כתופעה מוכרת שבמסגרתה רוח באה להרוג אותם. מחקר רפואי אחר שעקב אחר אותה האוכלוסייה גילה שבמהלך העשור הראשון של שהות הפליטים בארצות הברית מאות מהגברים הצעירים מתו בשנתם כאשר בנתיחה שלאחר המוות לא נמצאה שום סיבה רפואית לכך. חוקרת שיתוק השינה שלי אדלר עשתה את החיבור בין שני המחקרים וטענה שאותם פליטים מתו ממה שנקרא 'אפקט הנוצבו' – כוחה של אמונה שיכול להביא להחמרה במצב הפיזי (ההפך מאפקט הפלצבו), משנות השמונים כמעט וכבר לא היו מקרי מוות בקרב הפליטים ואת זאת הסבירה אדלר בכך שהפליטים סיגלו לעצמם את מערך האמונות המערביות ופחות האמינו באפשרות שרוח תהרוג אותם בשנתם. כיום התופעה שזכתה לשם SUNDS - סינדרום המוות הלילי הלא מוסבר, עדיין נפוצה ברחבי אסיה וממשיכה להוות תעלומה רפואית לעולם המדע.
בפעם הבאה נשאר בגבולות הארץ אך נתעסק בנושא שכמעט ואינו מוכר לציבור וקשור להתנגשות בין תרבויות, מכשפים, הקהילה האתיופית ומערך בריאות הנפש.
שנה טובה.
תגובות
הוסף רשומת תגובה